Ideer og inspiration til din haveindretning

Rustikke Havemøbler af FSC-certificeret træ til en mere nordisk have

Haven er for mange mennesker en forlængelse af hjemmet. Det er et sted, hvor vi søger ro, nyder naturen og samles med familie og venner. For at skabe den perfekte atmosfære er valget af havemøbler afgørende, og flere og flere vender sig mod bæredygtige valg i jagten på den ægte nordiske følelse.

FSC-certificeret Træ - et bæredygtigt valg

FSC (Forest Stewardship Council) er en international mærkningsordning for træ og papir. Når man ser et produkt med FSC-mærket, betyder det, at træet kommer fra bæredygtigt skovbrug, hvor der tages hensyn til både miljø, sociale forhold og økonomi. Ved at vælge havemøbler af FSC-certificeret træ sikrer man sig, at træet kommer fra skove, hvor der ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Dette gør havemøbler af FSC-certificeret træ til et oplagt valg for dem, der ønsker at tage et miljøbevidst valg.

Rustikke havemøbler af traller og kabeltromler

En stigende trend inden for haveindretning er at bruge gamle traller og kabeltromler som havemøbler. Ikke alene giver det haven et rustikt og autentisk look, men det er også en fantastisk måde at genbruge og genanvende materialer på. Dette nordiske look kan give haven en følelse af simplicitet og forbindelse med naturen.

Haveborde af Kabeltromler og Traller: Et af de mest populære møbler lavet af disse genbrugsmaterialer er havebordet. En stor kabeltromle kan med lidt kreativitet og håndværk omdannes til et unikt havebord, hvor træets struktur og patina tilføjer karakter til haven. Mindre traller kan sammensættes og tilpasses for at skabe et charmerende cafébord eller et sidebord. 

Inspiration til havebord af kabeltromler

Plantekasser og Højbede: Udover borde kan gamle traller også genbruges til plantekasser eller højbede. For den miljøbevidste haveejer kan cortenstål også være et materialevalg til højbede, da det er robust, langvarigt og patinerer smukt over tid, hvilket tilføjer endnu et niveau af rustik charme til haven.

Plantekasse af traller

Havebænke af Traller: For dem der ønsker at fortsætte den rustikke stil, kan traller også forvandles til komfortable havebænke. Med tilføjelse af nogle hynder og måske et lille bord, kan du skabe det perfekte hjørne i haven til afslapning eller læsning.

Havebænk af genbrugte traller

At indrette sin have med møbler lavet af genbrugsmaterialer som traller og kabeltromler er ikke kun et valg, der bringer skønhed og karakter til udendørsområdet, men også et valg der fremmer bæredygtighed og miljøbevidsthed. Det autentiske nordiske look, kombineret med visheden om, at man har taget et skridt mod en grønnere planet, gør denne stil til en eftertragtet trend i moderne haveindretning.

Så næste gang du tænker på at opdatere din have, hvorfor så ikke overveje at tage det bæredygtige valg og gå efter den nordiske charme, som traller og kabeltromler kan bringe? Uanset om du er ude efter et rustikt havebord, en karakterfyldt bænk eller en unik plantekasse, kan du finde inspiration og ægte nordiske perler på vores kategoriside med rustikke havemøbler.

12 tips til hvordan du kan indrette den lille have

Når pladsen er begrænset, kræver indretning af en have lidt ekstra opfindsomhed. Men også små haver kan omdannes til hyggelige, funktionelle og smukke oaser. Her er nogle tips og tricks til, hvordan du får det bedste ud af en lille have:

  1. Vertikal beplantning: Uanset om det er ved hjælp af klatreplanter, hængende potter eller vertikale haver, kan du udnytte højden i din have. Dette giver dig mulighed for at plante flere planter uden at optage meget gulvplads.

  2. Flerfunktionelle møbler: Vælg havemøbler, der kan have flere formål. For eksempel en bænk med opbevaring under sædet eller sammenklappelige stole og borde, der let kan gemmes væk.

  3. Brug spejle: At placere spejle i strategiske vinkler kan få en lille have til at virke større, samtidig med at det tilføjer en interessant dimension.

  4. Zoneinddeling: Selv i en lille have kan du skabe forskellige "zoner" ved hjælp af planter, sten eller små træværk. Dette kan inkludere et område til afslapning, et til spisning og et til dyrkning.

  5. Potter og beholdere: Brug potter til at dyrke planter, blomster og endda nogle grøntsager. De er mobile, så du kan let ændre havens udseende.

  6. Lys: Integrer stemningsfulde lyskilder, som f.eks. lyskæder, lanterner eller solcelledrevne lamper. God belysning kan gøre en lille have magisk om aftenen.

  7. Farveskema: Hold dig til et enkelt farveskema, da for mange farver kan få haven til at virke rodet. Blide pasteller eller grønne nuancer kan skabe en rolig atmosfære.

  8. Mindre er mere: Undgå overbelastning. Vælg nogle få nøgleelementer, og lad dem være fokus, i stedet for at prøve at klemme for meget ind.

  9. Udnyt hver tomme: Tænk på uventede steder, hvor du kan tilføje planter - som f.eks. mellem sten i en sti, på vægge eller endda hængende fra et hegn.

  10. Skab dybde: Ved at placere større planter eller elementer bagerst og mindre forrest, kan du skabe en illusion af dybde.

  11. Vandelementer: Overvej små vandelementer som en minifontæne eller en lille dam. Lyden af vand kan også tilføje en følelse af ro.

  12. Hold det simpelt: I små rum kan for mange detaljer virke overvældende. Vælg nøgleelementer, og lad dem skinne.

    Selv med begrænset plads kan en velovervejet lille have være et fredeligt tilflugtssted og en fryd for øjet. Med lidt kreativitet og planlægning kan du skabe dit eget grønne paradis uanset størrelsen på dit udendørsrum.

    Hvordan indretter man en stor have?

    At have en stor have byder på en verden af muligheder, men det kan også præsentere sine egne udfordringer i forhold til at skabe en sammenhængende og funktionel indretning. En effektiv måde at organisere pladsen på er ved at opdele haven i forskellige zoner eller områder, der tjener forskellige formål, såsom afslapningszoner, spiseområder, legeområder og køkkenhaver. Disse zoner kan forbindes smukt med stier og gangbroer, der guider gæster og beboere gennem de forskellige dele af haven.

    Skab et samlingspunkt i haven

    Centralt i haven kan man overveje at placere et fremtrædende element som en skulptur, en dam eller måske en pergola. Dette element vil fungere som et naturligt samlingspunkt og kan være et samtaleemne blandt gæster. For at skabe naturlige skillelinjer mellem de forskellige områder og give lidt privatliv kan man anvende hække, træværk eller endda stenmure.

    Inspiration til samlingspunkt i haven

    Skab skygge og læ

    Større træer kan plantes for at give skygge, læ og for at introducere forskellige højdeniveauer i landskabet. Vand spiller også en central rolle i mange store haver, og man kan tænke stort med elementer som en dam, en strøm eller endda en lille sø, som kan tiltrække dyreliv og give en beroligende atmosfære.

    Hyggeligt område i haven med læ

    Køkkenhave & aktivitetsområde

    For dem med en grøn tommelfinger kan en dedikeret del af haven indrettes som køkkenhave, hvor man dyrker grøntsager, urter og frugter. For dem, der elsker aktivitet, kan man overveje at indrette et område til sport eller spil.

    Hyggelige siddepladser giver stemning

    Over hele haven kan man sprede siddeområder, hvor man kan nyde de forskellige udsigter. Bænke, hængekøjer og stole kan placeres strategisk for at opfordre til afslapning og fordybelse i naturen. Belysning langs stier, ved vandfunktioner og i siddeområder vil gøre haven til et indbydende sted også om aftenen, og kunstværker eller skulpturer kan inkorporeres som fokuspunkter. Endelig kan et hjørne af haven forblive vildt og uforstyrret, hvilket giver et tilflugtssted for dyreliv som fugle, sommerfugle og bier.

    Når man indretter en stor have, er det essentielt at tænke på den overordnede vision og designe efter ens personlige behov og præferencer. Med den rette planlægning kan enhver stor have blive til et paradis på jord.




    You may also like

    Se alle
    Example blog post
    Example blog post
    Example blog post